Afrusning

Afrusningsturene tager typisk afsæt i vildmarken i Skandinavien, hvor alle kendte faktorer er fjernet fra den unge i en periode. Der skal vandres en forudbestemt tur i miljøet på 60-100 km fordelt over 10-14 dage. Vi overnatter i shelters, hytter, telt etc. og har selv medbragt alt nødvendigt grej i vores rygsække.

Turen er fysisk krævende og den unges abstinenssymptomer bliver undertrykt af den naturlige træthed, som den fysiske aktivitet frembringer efter en dags vandring i miljøet.

Vi bruger normalt 3-4 uger på en afrusningstur. Når den fysiske vandring er overstået, bliver resten af opholdet i hytte, hvor vi ”vender tilbage til normal-livet”.

Vi bor typisk i en hytte, hvor hverdagsstrukturen og dagligdagsrutiner bliver så tæt på normalen som muligt. Der vil også være tid til hyggelige og opbyggelige aktiviteter med den unge; fx fiske, sejle kano, stå på ski om vinteren etc.

 

Formålet med turen er afrusning af den unge i et rum, hvor der ikke er indflydelse af hverdagens fristelser, venner, kendt miljø, telefon, internet etc. Samtidig giver det den unge en god oplevelse at opleve at have succes og gennemføre en i deres øjne hård tur.

Turen giver desuden rig mulighed for at reflektere over de handlinger og de mønstre, den unge hidtil har foretaget har haft og med guidance fra den voksne blive i stand til at spore sig ind på sunde værdier og tankemønstre i stedet.

Den unge vil typisk være afruset efter et afrusningsprojekt/tur og være parat til at indgå på et opholdssted og få foretaget handlingsplaner til videre forløb.

Vi arbejder ud fra en anerkendende pædagogik med fokus på den enkeltes ressourcer. Vi møder den unge i respekt og anerkender den unge for sit værd. Gennem tillidsskabende samvær støtter vi den unge i at kunne håndtere udfordringer og nederlag. Gennem samtale, væremåde og fysisk aktivitet identificeres de destruktive tanker og handlemønstre. Vi støtter den unge i at erstatte disse med realistiske og positive tanker og handlingsmønstre.

Når den unge skal lære at tage ansvar for sine egne handlinger, viser vores erfaring, at den unge skal være i et miljø med tydelige rammer og en voksen med autenticitet i sin grænsesætning.

Det er vigtigt, at den unge er medspiller i de regler og rammer, der er opsat. Derfor er det vores ansvar, at den unge kender reglerne og forstår betydningen af dem. Ofte har den unge selv gode bud på, hvordan han/hun vil støttes i at holde sig inden for rammerne.

Vi evaluerer dagligt med den unge. Dette pædagogiske redskab bruger vi til at åbne den unges forståelse for medansvarlighed for egen udvikling og trivsel, da det udvikler en bedre selvforståelse af egne handlinger og evnen til refleksion.

Desuden lærer den unge at sætte ord på dagens oplevelser – hvad gik godt og hvad gik mindre godt. Hvad kan gøres anderledes i morgen osv.

Den unge har altid ret til at gøre indsigelser og ytre ønske om ændringer i handlingsplanen, og vi er villige til at lytte til den unge, hvis det ikke er i modstrid med vores faglige vurderinger.

Vi har samtaler med den unge og gennemgår handleplanen, og det er i dette forum, at den unge kan komme med forslag til ændringer, som vi tager med i vores helhedsbetragtninger af den unges handleplan

Vores mål er, at den unge opnår tilstrækkelig selvforståelse og selvstændighed til at kunne tage ansvar for egen handling

Hvem er FOKUS?


Poul Fabricius
Jeg er født i 1976, og har mere end 15 års erfaring med ledelse og personlig udvikling. Jeg har haft et alsidigt karriereforløb – professionel soldat med udsendelse, virksomhedsleder, samt mange års erfaring med Ambulancetjenester for unge mennesker, herunder akutture, afrusningsture etc.

Jeg besidder en naturlig evne for at motivere og udfordre unge som voksne, i at yde toppen af deres talenter, og nå deres mål, stort som småt. Jeg dyrker kampsport, og er i det hele taget en meget aktiv idrætsudøver i min fritid.

Bo Hansen
Jeg har i en periode været selvstændig erhvervsdrivende. Er uddannet indenfor håndværk, hvor jeg har beskæftigede mig med en bred vifte af håndværksmæssige fag, herunder haft ledelsesmæssige opgaver. Jeg har arbejdet på opholdssteder og i en årrække undervist på STU, unge med særlige behov. Akutanbringelser, afskærmninger. Sideløbene har jeg i de sidste 15 år arbejdet med plejebørn, aflastning og fuldtids anbringelse.

Jeg har den ro og tålmodighed der skal til for at finde og udvikle unges kompetencer, give dem selvtillid og selvværd. For mig er sund kost og motion vigtig, det giver overskud og mod på nye udfordringer. Jeg dyrker kampsport, kører mountainbike og sejler kajak.

David Klemmesen
Er født i 1976. Jeg har haft et alsidigt karriereforløb – er uddannet Jægersoldat, dykkerinstruktør, førstehjælpsinstruktør, idrætslærer samt diverse sejladskurser.

Jeg har arbejdet med udviklingshæmmede i Gråsten kommune samt har flere års erfaring med afrusningsture, akutture og arbejde på forskellige opholdssteder herunder Den Sikrede Institution Kompasset.

Jannie Krogh
Jeg har i en årrække arbejdet på social-pædagogiske opholdssteder, og sideløbende kørt akut opgaver samt afrusninger for Fokus, og Observativ.

Jeg har evnen til både, at opretholde en fast struktur, men samtidig være den rollemodel og den kærlige forældre, som mange af de unge mangler.

Jeg har tidligere været selvstændig, og har evnen til få det bedste ud af en hver tænkelig situation. Jeg skaber stærke relationer og læring til de unge.  Har dyrket gymnastik på eliteniveau, og træner stadig aktivt i motionscenter.

7 + 6 =

Udfyld kontaktformularen, eller ring på tlf. 2989 0100

 

Kontaktoplysninger:

Fokus Afrusning & Afskærmning
Hjerritdalsvej 5
9500 Hobro
tlf. 2989 0100
www.fokus-afrusning.dk
kontakt@fokus-afrusning.dk